Treceți la conținutul principal

Distanța

Distanța. Ce lecții livrează. Ne umple de dor și ne învață prețuirea apropierii. Ne arată cum să măsurăm un lucru, îndepărtându-ne puțin de el. Ne arată cât de mici și vulnerabili suntem cu toții și cât de mari și protejați devenim când ne lipim unii de alții. Ne demonstrează că, oricât de lungă ar fi, dragostea se întinde și o depășește, cu câțiva milimetri la fiecare capăt, pentru siguranță.

Distanța înseamnă prea puțin când celălalt înseamnă atât de mult. Ea se prăbușește sub viteza gândului și se dezvoltă falnică sub pecetea fricii. Distanța cere curaj, tărie, speranță, optimism. Nu toți reușesc să se descurce cu ea. Trist e atunci când fizic este măruntă, cu doi oameni care împart același pat, iar metafizic este uriașă, ei stând spate în spate, fără vorbe, fără armonie, fără iubire.

Distanța se deschide ca un hău după un „rămas bun” și regresează accelerat după un „abia aștept să te văd”.

Formidabile lecții livrează.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sindromul Borderline

Tulburarile de personalitate borderline ocupa zona incerta dintre patologia psihica si normalitate, persoanele ce prezinta astfel de tulburari nu sunt bolnave mintal, dar nici deplin normale. Desi lipsesc date definitive, incidenta tulburarii de personalitate borderline este de 1 pana la 3%, la nivelul populatiei mondiale. Ca si in cazul altor afectiuni psihice, cauzele tulburarii de personalitate borderline sunt complexe. Numele a aparut in urma teoriilor din anii ’40 – ‘50 cand se considera ca afectiunea era la granita (border) dintre nevroza si psihoza. Aceasta viziune nu mai reflecta gandirea prezenta. In fapt, anumite grupuri de psihanalisti fac presiuni pentru schimbarea denumirii, inlocuindu-l cu tulburarea reglarii emotionale.

Termenul “borderline” desemneaza stari intermediare intre schizofrenie si nevroza.

Sindromul borderline (sau marginal) are o evolutie cronica, ondulanta. Este un sindrom comparativ cu o nevroza, deosebit de durabil, intens, polimorf, rezistent la tratament…

Lacrima si Raza (Lucian Blaga)

O lacrimă
Desprinsă dintre genele unei plăpînde amintiri
Ce stă ascunsă-n fundul unui suflet
Căzu
Pe albul unei fragede petale...
O rază de-te peste ea
Şi-i zise:
"Simt din căldura ta că nu eşti bob de rouă...
De unde vii şi ce eşti?"

În vreme ce se destrăma în pulbere de soare,
Răspunse lacrima:
"Eu sînt un strop de suflet
Şi sînt
Ca picurii izvoarelor fierbinţi:
Vin totdeauna din adîncuri - mari!"...