Big Brother

Am facut ieri o comanda online. Azi sunt sunata de la acea firma sa le dau CNP-ul pe motiv ca: "Vă informăm că pentru a putea procesa comanda plasată pe site-ul %$#@, avem nevoie de CNP-ul dumneavoastră. Motivul pentru care solicităm acest lucru, este dat de faptul că ANAF a impus, prin ordinul nr. 1105/2016, trecerea codului numeric personal pe facturi. Potrivit acestui act normativ, firmele sunt obligate să raporteze CNP-ul clienților atunci când declară facturile lunare emise la ANAF."

I-am intrebat daca imi pot furniza numarul de operator cu care pot prelucra date cu caracter personal. Mi-au spus ca momentan nu. Si am refuzat sa le ofer CNPul. 
Intradevar acest ordin 1105/2016 exista, dar il gasesc atat de invaziv in ceea ce priveste intimitatea. Adica statul are voie sa stie exact ce imi cumpar, caci la sfarsitul lunii firmele trimit catre ANAF tot ce mi-am achizitionat eu online. Nu este vorba ca am eu ceva de ascuns... ci pur si simplu mi se pare ca imi este invadata zona personala.Am ajuns sa traim live un mare Big Brother. Daca de exemplu sufar de o boala pe care nu doresc sa o impartasesc cu nimeni, de ce trebuie sa am un profil la ANAF si ei sa stie ca de ex sufar de cancer (Doamne fereste) caci imi cumpar pastile naturiste oncologice. Ar fi strict o chestiune ce tine strict de intimitatea mea proprie. 

Aceasta lege este foarte ambigua si nu este pusa in aplicare decat de foarte putine firme. Dar sa stiti ca nu au voie sa ceara date precum CNP-ul daca nu au numar de operator de date cu caracter personal obtinut de la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal.

Comentarii

Postări populare