Treceți la conținutul principal

Toate-s vechi și nouă toate

Tănase Scatiu 1976

Galopând prin sumedienia de canale TV, m-am oprit pe TVR2. Era un film românesc. Vechi. Rebengiuc și toți ceilalți erau atât de tineri, că am rămas să-i urmăresc. Mi-am dat seama pe parcurs că e vorba de Tănase Scatiul, ecranizat de Pița în '76. Cartea, citită ca lectură obligatorie, nu-mi plăcuse la vremea citirii, recunosc. Azi însă am înțeles că nu mi-a plăcut pentru că nu aveam vârsta necesară înțelegerii acțiunilor și intrigilor țesute și redate-n carte. Și-am rămas pironită în fața televizorului urmărind chiar și genericul de final, care se derula rapid cu interpretarea răscolitoare a lui Dorin Liviu Zaharia ce cânta ”Mugur, Mugurel”.
Cartea a fost scrisă în 1895, însă atât de actuală este, că-mi pare c-a fost scrisă de Duliu ieri, privind la toate cele. Deși totul e în schimbare, totul e la fel, căci ”toate-s vechi și nouă toate”.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sindromul Borderline

Tulburarile de personalitate borderline ocupa zona incerta dintre patologia psihica si normalitate, persoanele ce prezinta astfel de tulburari nu sunt bolnave mintal, dar nici deplin normale. Desi lipsesc date definitive, incidenta tulburarii de personalitate borderline este de 1 pana la 3%, la nivelul populatiei mondiale. Ca si in cazul altor afectiuni psihice, cauzele tulburarii de personalitate borderline sunt complexe. Numele a aparut in urma teoriilor din anii ’40 – ‘50 cand se considera ca afectiunea era la granita (border) dintre nevroza si psihoza. Aceasta viziune nu mai reflecta gandirea prezenta. In fapt, anumite grupuri de psihanalisti fac presiuni pentru schimbarea denumirii, inlocuindu-l cu tulburarea reglarii emotionale.

Termenul “borderline” desemneaza stari intermediare intre schizofrenie si nevroza.

Sindromul borderline (sau marginal) are o evolutie cronica, ondulanta. Este un sindrom comparativ cu o nevroza, deosebit de durabil, intens, polimorf, rezistent la tratament…

Gust de iubire

m-aș izola,
cu tine,
într-o iarnă
cu gust
de iubire...
Reflecții

Mi-ar plăcea să mă uit în urmă și să spun ca nu regret nimic! Doar că realitatea nu este așa. Sunt multe lucruri pe care le-aș face altfel decât le-am facut. Dar cred că este mai constructiv să mă uit înainte. Știu ce mi-am propus să fac mâine. Știu încotro mă îndrept și ce vreau să obțin. Dar mai mult decât orice, știu ce fel de om sunt. Iar luptele, eșecurile, palmele primite de la viață, m-au transformat, arătându-mi că trebuie sa fiu mai bună. Încă învăț și încă încasez lovituri, iar asta mă ambiționează și mai mult. Îndrăznesc să mă bat cu imposibilul!