Treceți la conținutul principal

Cărți

Atâtea cărți laolaltă, într-o casă de om locatar de bloc, recunosc, n-am mai văzut. Tone, la propriu. Și la figurat. Bucăți de istorie. Am început să le iau pe rând, atât cât am putut, și mă minunam răsfoindu-le. Am găsit multe cărți din anii 1800, cu timbrele embosate ale librarilor vremurilor de atunci, lipite cu mândrie în interiorul copertelor, dar una mi-a atras atenția în mod special: Librăria Grigoriu Constanța. Nu știu când a existat în urbea-mi natală această librărie, probabil că ea s-a închis cu mult înainte de-a mă naște, dar timbrul acela îmi spunea că ea a existat, cândva. Și că negustoria de carte a fost la mare cinste pe vremuri. Am mai aflat apoi de colecții de carte românească din anii '40, selecții faine de titluri ale oamenilor cu penițe îmbibate de stări ce se transmit și-acum prin simpla atingere cu privirea. Și multe alte colecții de la edituri ce scris-au cândva istorie, acum istorie ele. Și, da, m-am simțit neobișnuit, ca un căutător de antichități ce săpa în munții de carte. O, da, și mi-am dorit ca Moise doar pentru o clipă a fi, să pot împărți în două altitudinile acelea tipărite: de dat și de păstrat. Dar, nu-i nimic, ne punem și mâine și săpăm, săpăm. Și ne minunăm. Pentru că-s minunate!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sindromul Borderline

Tulburarile de personalitate borderline ocupa zona incerta dintre patologia psihica si normalitate, persoanele ce prezinta astfel de tulburari nu sunt bolnave mintal, dar nici deplin normale. Desi lipsesc date definitive, incidenta tulburarii de personalitate borderline este de 1 pana la 3%, la nivelul populatiei mondiale. Ca si in cazul altor afectiuni psihice, cauzele tulburarii de personalitate borderline sunt complexe. Numele a aparut in urma teoriilor din anii ’40 – ‘50 cand se considera ca afectiunea era la granita (border) dintre nevroza si psihoza. Aceasta viziune nu mai reflecta gandirea prezenta. In fapt, anumite grupuri de psihanalisti fac presiuni pentru schimbarea denumirii, inlocuindu-l cu tulburarea reglarii emotionale.

Termenul “borderline” desemneaza stari intermediare intre schizofrenie si nevroza.

Sindromul borderline (sau marginal) are o evolutie cronica, ondulanta. Este un sindrom comparativ cu o nevroza, deosebit de durabil, intens, polimorf, rezistent la tratament…

Reflecții

Mi-ar plăcea să mă uit în urmă și să spun ca nu regret nimic! Doar că realitatea nu este așa. Sunt multe lucruri pe care le-aș face altfel decât le-am facut. Dar cred că este mai constructiv să mă uit înainte. Știu ce mi-am propus să fac mâine. Știu încotro mă îndrept și ce vreau să obțin. Dar mai mult decât orice, știu ce fel de om sunt. Iar luptele, eșecurile, palmele primite de la viață, m-au transformat, arătându-mi că trebuie sa fiu mai bună. Încă învăț și încă încasez lovituri, iar asta mă ambiționează și mai mult. Îndrăznesc să mă bat cu imposibilul!

Iarna nu-i ca vara..

Eu sunt o şoferiţă model. Pe astfel de condiţii meteo, fac loc participanţilor la trafic cu orice risc . Chiar şi cu acela de a rămâne suspendată pe un maldăr de gheaţă. Dar...cum sunt femeie , se găseşte câte un gentelman să mă ajute: -Aveţi probleme? - Mda...cred că am rămas înţepenită aici.  -Si...vreţi să vi-o trag sau să vi-o împing? ...plm...ori eu sunt obsedată sexual şi lingvistic , ori chiar a sunat porno! -Nu , mersi! -Da' de ce? -De-a dracu şi mai zi ceva!! Şi a plecat. Eu tot acolo am rămas. După vreo juma' de oră, când deja mă apucaseră damblalele, opreşte un alt domn. Mai înaintat în vârstă şi foarte politicos: -Sărut mâna. Pot să vă ajut? -Ajutaţi-mă!! Trageţi-mi-o!!! Impingeţi-mi-o !!! Faceţi ce vreţi!!! -Eu ma gandeam să o scot, dar dumneavoastră alegeti acum... Şi a scos-o! Mulţumesc, neneaaaa!!!