Treceți la conținutul principal

Mihai Eminescu

(Casa Memoriala Mihai Eminescu – Ipotesti-Botosani) 

 

Este bine stiut faptul ca a fost un poet genial, dar a fost deasemenea si un analist politic desavarsit...! Pentru curajul de a scrie despre vremurile tulburi de acum o suta si ceva de ani, a fost pedepsit, fiind declarat chipurile nebun...si ucis cu zile.

"Gresalele in politică sunt crime;

căci in urma lor suferă milioane de oameni nevinovati, se-mpiedică dezvoltarea unei tari intregi si se-mpiedică pentru zeci de ani inainte, viitorul ei!"
(Eminescu - 13 februarie 1882) 

Oameni de bine, făcători de lucruri,
aducători de pâine în case oemeneşti.
pe 15 a-ntâia, iubiţi-i pe poeţii
născuţi în toate-aceste Ţinuturi Româneşti.
Puneţi-vă pe suflet cea mai curată haină,
deschideţi largă uşa la fiecare casă,
mai puneţi înc-un scaun şi înc-o farfurie
şi aşezaţi poetul alăturea la masă.
Rupeţi o bucată din pâinea aburindă
şi umpleţi un pahar cu vinul rubiniu,
căci azi, pe cinsprezece a-ntâia
Eminescu este o zi întreagă viu.
  
(Constantin Lămureanu)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sindromul Borderline

Tulburarile de personalitate borderline ocupa zona incerta dintre patologia psihica si normalitate, persoanele ce prezinta astfel de tulburari nu sunt bolnave mintal, dar nici deplin normale. Desi lipsesc date definitive, incidenta tulburarii de personalitate borderline este de 1 pana la 3%, la nivelul populatiei mondiale. Ca si in cazul altor afectiuni psihice, cauzele tulburarii de personalitate borderline sunt complexe. Numele a aparut in urma teoriilor din anii ’40 – ‘50 cand se considera ca afectiunea era la granita (border) dintre nevroza si psihoza. Aceasta viziune nu mai reflecta gandirea prezenta. In fapt, anumite grupuri de psihanalisti fac presiuni pentru schimbarea denumirii, inlocuindu-l cu tulburarea reglarii emotionale.

Termenul “borderline” desemneaza stari intermediare intre schizofrenie si nevroza.

Sindromul borderline (sau marginal) are o evolutie cronica, ondulanta. Este un sindrom comparativ cu o nevroza, deosebit de durabil, intens, polimorf, rezistent la tratament…

Reflecții

Mi-ar plăcea să mă uit în urmă și să spun ca nu regret nimic! Doar că realitatea nu este așa. Sunt multe lucruri pe care le-aș face altfel decât le-am facut. Dar cred că este mai constructiv să mă uit înainte. Știu ce mi-am propus să fac mâine. Știu încotro mă îndrept și ce vreau să obțin. Dar mai mult decât orice, știu ce fel de om sunt. Iar luptele, eșecurile, palmele primite de la viață, m-au transformat, arătându-mi că trebuie sa fiu mai bună. Încă învăț și încă încasez lovituri, iar asta mă ambiționează și mai mult. Îndrăznesc să mă bat cu imposibilul!

Inocență

Sărutul acela, cel de-nceput,
A fost gingașia cuvântului mut,
Când albe troiene, deșerturi și ploi
Se sfarmă cu sete de umeri-mi goi,
Sărutul acela, cel de-nceput,
Când păsări se luptă să zboare spre cuib,
Cănd fulgere crapă pământul sub noi.
Rămâi pâna mâine,
Mai rămâi până-n zori.