Treceți la conținutul principal

Fistic


Si ca tot sunt racita, nu am stare..s-ar putea sa si delirez din cauza temperaturii..:), nici inspiratie de scris pentru concurs nu am, mi s-a facut pofta de fistic..Il ador..stiu..are calorii multe prajit si sarat dar e "placerea mea vinovata". :))
Mi-am zis sa caut o reteta pe net..nu am incercat niciodata vre-un experiment culinar cu fistic..dar niciodata nu e prea tarziu de arome si gusturi noi...pe langa inghetata..
Si daca tot e atat de adorat de mine, cred ca nu numai de mine, ia sa va dau cateva informatii despre minune..culese de pe internet..

Fiind originar din zona Orientului Mijlociu, fisticul are o istorie îndelungată şi interesantă, fiind menţionat chiar şi în Biblie alături de migdale. Descoperiri arheologice recente în Asia au dovedit că oamenii consumau fistic cu aproape 7.000 de ani înainte de Hristos. Se spune că fisticul era cultivat chiar şi în celebrele grădini suspendate ale Babilonului, una dintre cele 7 minuni ale lumii antice.
În perioada medievală, arabii care s-au stabilit în sudul Italiei şi al Spaniei au adus pe continentul European mult preţuitele fructe uscate. Fisticul s-a adaptat climatului Mediteranean, în special cel cultivat în Italia devenind extrem de preţuit pentru calitatea sa. Aceste fructe uscate au un rol important în cultura culinară a zonelor unde sunt cultivate, stând la baza unor deserturi emblematice precum baclava, nuga sau rahatul turcesc.
Încă din timpurile biblice fisticul mărunţit era adăugat la budinci, compoturi sau creme, iar pudra de fistic dădea consistenţă şi aromă sosurilor. În zilele noastre, fisticul este apreciat ca şi gustare în multe părţi ale lumii, precum şi ca ingredient în anumite preparate tradiţionale, în special în bucătăria orientală. Arborele de fistic are şi el o utilitate deosebită, el generând o raşină din care se obţine terebentină, o substanţă folosită în industria vopselurilor şi cea medicală.
Lemnul acestui arbore este şi el preţuit de către producătorii de mobilă, fiind un lemn de esentă tare. Perioada în care fisticul ajunge la maturitate variază între 5 şi 8 ani, arborii având o sensibilitate ridicată la condiţiile meteo extreme, însă dacă mediul este prielnic, aceştia pot trăi chiar şi sute de ani. Sezonul de recoltare a fisticului este la finalul verii sau începutul toamnei, atunci când frunzele ce acoperă coaja fisticului s-au desprins.
Arborii sunt scuturaţi, fisticul fiind colectat şi procesat prin spalare şi uscare, ceea ce duce la deschiderea cojilor şi expunerea miezului. Ulterior acesta este prăjit şi sărat, gata pentru a fi consumat de către iubitorii acestei delicatese. Ca aliment, fisticul este foarte bogat în substanţe benefice organismului, în special fitosteroli, cunoscuţi pentru rolul lor în reducerea nivelului de colesterol din sange şi în combaterea unor forme de cancer. Fisticul, ca şi alte fructe uscate, este bogat în grăsimi nesăturate, bune pentru organism, fiind o sursă concentrată de energie şi având un rol important în absorbţia unor vitamine precum vitamina A, E, D şi K.
Descrierea condimentului : Fructul este o drupă ce conţine o sămânţă lunguiaţă, care reprezintă partea comestibilă. Seminţele sunt socotite nuci din punct de vedere culinar (ca si seminţele de pin), nu si din punct de vedere botanic. Fructul are o coaja puternica si tare, iar samanta are o coaja subtuire, de culoare violeta, cu carne verde si cu un gust specific. Cand fructele se coc, coaja exterioara isi schimba culoarea din verde in galbuie, si se deschide partial. Uneori coaja exterioara este colorata in rosu sau verde, din motive comerciale. La inceput colorarea se facea pentru a ascunde petele ce apareau pe coji atunci cand culegerea se facea manual, dar astazi recoltarea se face automat, iar colorarea se utilizeaza doar pentru a face “nucile” mai atractive.
Semintele de fistic prajite se pot colora in rosu daca sunt marinate inainte de a fi prajite, intr-o marinada cu sare si capsuni zdrobite.
Fisticul mai este numit si “migdala verde”. Pregatire si depozitare : Fisticul se comercializeaza intreg, fie crud, fie prajit si sarat. Ca si alte nuci, contine uleiuri care cauzeaza, in timp, rancezirea semintelor. Se poate pastra in containere inchise ermetic, la rece, la adapost de lumina, si rezista 2-3 luni.
Utilizari culinare : Fisticul este un condiment ce ofera gust, culoare si textura.
Este folosit pe larg la prepararea deserturilor ca inghetate, baclavale, biscuiti etc. În midwest-ul american se prepara o salata de fistic, cu fistic proaspat, frisca, fructe conservate si branza proaspata de vaci.
Este folosit in bucatariile din Orientul Mijlociu si Apropiat si cele din Pakistan si India la preparatele de tip pilaf, alaturi de fructe uscate si condimente. Mai este folosit pentru a adauga textura la unele preparate pe baza de carne si legume, in special la curry-uri, dar si peste bucati de carne si peste fripte, sau prajite.
Utilizarile sale sunt asemanatoare cu cele ale semintelor de pin si migdalelor. Astfel, exista variante de sos pesto preparat cu fistic in loc de seminte de pin.
Este folosit, macinat, ca ingrosator de sosuri, mai ales in cazul sosurilor pe baza de iaurt, din curry-urile indiene; extrem de cunoscuta este korma-ua de pui/miel cu fistic.

O adevarata enciclopedie, ce mai..:) 
Nu prea am gasit retete interesante pe aici ...dar cu siguranta voi gasi in niste carti de specialitate..Pana atunci ma limitez la a-l savura asa pur..
:)


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sindromul Borderline

Tulburarile de personalitate borderline ocupa zona incerta dintre patologia psihica si normalitate, persoanele ce prezinta astfel de tulburari nu sunt bolnave mintal, dar nici deplin normale. Desi lipsesc date definitive, incidenta tulburarii de personalitate borderline este de 1 pana la 3%, la nivelul populatiei mondiale. Ca si in cazul altor afectiuni psihice, cauzele tulburarii de personalitate borderline sunt complexe. Numele a aparut in urma teoriilor din anii ’40 – ‘50 cand se considera ca afectiunea era la granita (border) dintre nevroza si psihoza. Aceasta viziune nu mai reflecta gandirea prezenta. In fapt, anumite grupuri de psihanalisti fac presiuni pentru schimbarea denumirii, inlocuindu-l cu tulburarea reglarii emotionale.

Termenul “borderline” desemneaza stari intermediare intre schizofrenie si nevroza.

Sindromul borderline (sau marginal) are o evolutie cronica, ondulanta. Este un sindrom comparativ cu o nevroza, deosebit de durabil, intens, polimorf, rezistent la tratament…

Reflecții

Mi-ar plăcea să mă uit în urmă și să spun ca nu regret nimic! Doar că realitatea nu este așa. Sunt multe lucruri pe care le-aș face altfel decât le-am facut. Dar cred că este mai constructiv să mă uit înainte. Știu ce mi-am propus să fac mâine. Știu încotro mă îndrept și ce vreau să obțin. Dar mai mult decât orice, știu ce fel de om sunt. Iar luptele, eșecurile, palmele primite de la viață, m-au transformat, arătându-mi că trebuie sa fiu mai bună. Încă învăț și încă încasez lovituri, iar asta mă ambiționează și mai mult. Îndrăznesc să mă bat cu imposibilul!

Nedefinit

De ceva timp am un dor in mine sa dorm, sa nu aud nimic, sa încetez cu visele care ma bântuie, sa ma trezesc câte cinci minute pe zi doar de proba si sa ma intorc pe partea cealaltă fără sa-mi pese de mâncare, de pastile, de ceva anume, sa nu simt nevoie de nimic si de nimeni, sa nu aud pereții vorbind, sa nu sune telefonul si sa fiu nevoită sa spun un "nu" sau un "nu știu" care nu depind de mine ... prea multe negații, la naiba... sunt atat de obosita încât am senzația ca ma transform in umbra... poate e de la vremea asta atat de anapoda...  rămân cu dorul. Va trece pana la urmă.