Despre blugi si crinoline


"A face curte" e o expresie care nu mai are demult ce cauta in vocabularul cool, alungata in magazia romantismului si inghesuita laolalta cu florile presarate, versurile poetilor francezi, cavalerii pe cai si biletelele parfumate indesate in corsete.
Curtezanul modern nu`ti mai face serenade, nu`ti recita poeme de peste o suta de strofe, nu`ti cere (Doamne -fereste!) sa`ti decupezi suvite din par si sa i le dai in chip de talisman, nu e declarativ si nu boleste explicit de dorul tau. Si asa cum el nu simte nevoia sa te impresioneze cu misive rascolitoare si pline de epitete, nici tu nu lesini la fiecare trei pasi, nu rosesti de sapte ori pe minut si nu te strecori drapata si tremuratoare la intalniri secrete cu patru doici dupa tine. Crinolinele au murit. Traiasca blugii.
Simplu nu`i asa? Ei bine...nu. Pentru ca exista ceva, un element extrem de important care sta in picoare si azi, ca pe vremea lui Lancelot si a reginei Genevieve. Nevoia de ritual.
Daca razi cumva cu gura pana la urechi, gandeste`te mai bine. E adevarat, ritualul modern nu presupune infruntari cu dragoni care scuipa foc. El se rezuma, de cele mai multe ori, la mersul la film, la teatru, sau petrecerea timpului impreuna.
Scrisorile parfumate s`au transformat in mail`uri si sms`uri, sereneada a luat forma videoclipului, iar declaratia este de cele mai multe ori o aluzie din care iesiti amandoi bine, pentru ca puteti face pe cinicii oricate beculete roz vi s`ar fi aprins in minte.
Diferenta e ca acum ritualul iti cere sa iti protejezi intai si intai imaginea de fata puternica si mai putin increzatoare in efuziunile verbale. Pentru ca azi trebuie sa te feresti de sentimente prea puternice care ar risca sa lezeze eul social. Pentru ca labirintul actual de nervi, emotii si genunchi tremuranzi se cheama oficial "relatii".

In secolul XXI trebuie sa fii cool, emancipata si daca poti sa fii si putin cinica, macar asa din cand in cand, e excelent. Si e rau? Nu, sigur ca nu e. Atat doar ca, daca e sa fim cinici pana la capat si sa ne analizam cu o inteligenta, rece, vom vedea ca foamea de romantism si constrangerile sociale evolueaza in linii mari sau in aceeasi dinamica. Adica, unde`i una, hop si cealalta! Sau cu alte cuvinte, or fi murit ele crinolinele, dar si blugii strang destul de tare!

Comentarii

Postări populare